fbpx

Біль в спині

boli v spine
Кожна людина неодноразово стикалася з проблемою болю у спині. Цей стан знижує якість життя, порушує психологічну адаптацію, погіршує працездатність, редукує професійний потенціал. Що до цього призводить?
Розглянемо хребет. Це найважливіша структура, яка потребує багатьох ресурсів для підтримки функціональності та постійного обміну речовин. При фізичних навантаженнях наш тулуб здійснює рухи вгору і вниз, при цьому міжхребцеві диски, як амортизатори, по черзі то стискаються, то розтягуються, при їхньому розслабленні поживна рідина надходить усередину дисків, а під час здавлювання виходять продукти обміну. Так, природним чином, тільки при фізичних навантаженнях включається механізм живлення міжхребцевих дисків і хребетного стовпа в цілому. Також найважливішим компонентом є глибокі м’язи, які стабілізують хребет і запобігають зміщенню хребців. Коли людина довго сидить або лежить механізм живлення не працює, глибокі м’язи вимкнені, це погіршує стан дисків, вони втрачають пружність і виходять за межі контактів з хребцями. Як наслідок, виникають різні захворювання, які спричиняють біль у спині.

Причини болю у спині:

Болі у спині бувають гострого чи хронічного характеру.

Гострий біль – послання в мозок сигналу про травмуючий фактор, переважно пов’язаний із пошкодженням тканин. Найчастіше механічного характеру і посилюється при рухах чи навантаженнях. Під час підняття тяжкості, при різких обертаннях, надмірних нахилах. Наприклад, коли людина стоячи зав’язує шнурки, спостерігається різкий простріл і біль у ділянці спини, що проходить після зміни положення чи відпочинку.

Хронічний біль найчастіше має нейропсихологічний характер. Він попереджає, що нерви, які проходять по тілу і несуть інформацію в мозок стали гіперчутливими. Нервова система трактує інформацію при прийнятті певних поз, легкому скороченні м’язів або розтягуванні, як роздратування, за яким слідує больовий сигнал.

Причинами болю у спині є:

  • пошкодження м’язів, зв’язок та/або сухожиль;
  • дисбаланс м’язів, спазми або розтягування як окремих м’язів, так і цілісних м’язових груп;
  • міофасціальний синдром;
  • травми хребта чи суглобів;
  • викривлення хребетного стовпа або збільшення чи сплющення його фізіологічних вигинів (сколіоз, гіперкіфоз, гіперлордоз, гіполордоз);
  • протрузії, екструзії, грижі міжхребцевих дисків та інші хвороби хребта;
  • остеохондроз;
  • запальні та інфекційні захворювання;
  • радикуліт;
  • хвороби внутрішніх органів та інші.

Діагностика болю у спині:

На консультації ми з’ясуємо причини проблем зі спиною, розглянемо, які м’язи перебувають у спазмі, які розтягнуті, визначимо компенсаторні зв’язки з іншими відділами, приділимо увагу порушеній поставі, розробимо реабілітаційну програму відновлення, пропрацюємо тригерні точки тіла і дамо індивідуальне домашнє завдання у вигляді фізичних вправ і навчимо виконувати міофасціальний реліз.

Лікування болю в спині:

Цінність наших занять полягає в індивідуальному підході та роботі віч-на-віч з особистим реабілітологом. Під час занять ми використовуємо різні вправи на декомпресійних тренажерах, робота в партері — пілатес, стретчінг, 3D вправи, з гантелями, гирями, вправи на розвиток координації, кінезітерапію. Ми зміцнимо хребет, зв’язки та суглоби, покращимо стан глибоких м’язів, прискоримо обмін речовин, відновимо трофічні властивості організму, адаптуємо нервову систему до зовнішніх впливів та фізичних навантажень, розвантажимо хребет та покращимо рухливість.